sluit
Doneer direct

Edukans Schoenmaatjes

Ghana

Bijna 17.000 kinderen in het Afrikaanse land Ghana werden afgelopen jaar verrast met een schoenendoos vol schriften, pennen, speelgoed en andere mooie cadeaus. De schoenendozen worden uitgedeeld in de regio rond Kumasi en rond Accra.

 

Angela en Janet zitten in groep 6 en 7 en zijn heel blij met hun schoenendoos: “We vinden het speelgoed het mooist. Naar school gaan vinden we heel leuk. We willen goed leren, omdat dat nodig is voor later. Als je niet naar school gaat leer je niet lezen en schrijven en kun je later nooit werk vinden.” Angela wil later dokter worden en Janet droomt van een baan als advocaat.

School in Ghana
De meeste kinderen in Ghana zijn heel arm. Thuis is er vaak geen geld voor cadeautjes of schoolspullen. Het grootste gedeelte van de Ghanese kinderen gaat wel naar school, maar de klassen zijn ontzettend vol. Soms zitten er wel meer dan 100 leerlingen in één klas! Het valt niet mee om je dan te concentreren op je schoolwerk.

Een vader vertelt ons: ”Normaal gesproken gaan mijn kinderen na schooltijd altijd de straat op. Daar is het niet veilig, maar nu blijven ze thuis omdat ze iets hebben om mee te spelen.”