Kenia-contentreis-2021-Correctbooks-fouten-maken-mag-Edukans

Van je fouten leer je het meest

Hoe leer je als mens het meeste? Door fouten te maken! Voor kinderen geldt dat helemaal en school zou bij uitstek de plek moeten zijn om te oefenen en te leren van je fouten.

Slechts 12% van kinderen kan lezen na de basisschool

Helaas krijgen veel schoolkinderen in Kenia die mogelijkheid niet. Een gebrek aan goed geschoolde leerkrachten én voldoende schrijfmateriaal ontneemt hen de kans zich te ontwikkelen. Want zonder pen en papier kunnen kinderen niet genoeg oefenen en zonder een bekwame docent leer je niks in de les. Dit zorgt er onder andere voor dat slechts 12% van de kinderen na de basisschool goed kan lezen. Daar moeten we iets aan doen!

Helpen jullie mee?

Kom jij na de kerstvakantie samen met ons in actie om kinderen in Kenia te ondersteunen met innovatief oefenmateriaal dat jarenlang mee gaat? Als extraatje krijg je van ons een leuke les om in jouw klas aandacht te besteden aan het belang van oefenen en fouten maken. Meld je alvast op deze pagina aan, zodat je verzekerd bent van jouw les na de kerstvakantie.

Les aanvragen

Waarvoor komen we in actie?

Edukans wil innovatieve uitwisbare schriften aan kinderen in Kenia te geven. Met dit duurzame ‘schrift’, een Correctbook, kunnen leerlingen voortaan onbeperkt hun zinnen en sommen maken én uitwissen. Zo leren ze van hun fouten! De schriften gaan jarenlang mee en door de speciale trainingen van Edukans versterken leerkrachten hun didactische en pedagogische vaardigheden. Daarnaast leren ze hoe ze met het gebruik van de Correctbook lessen leuker én effectiever kunnen maken.

Heel januari staat in het teken van dit project en het thema ‘fouten maken mag’. We willen genoeg geld ophalen om 7.500 kinderen in Kenia te voorzien van een uitwisbaar schrift en hun docenten te trainen. Dat kunnen we niet zonder jullie hulp!

Doen jullie mee?

Doe mee met jouw school en haal in januari geld op met bijvoorbeeld een sponsorloop of flessenactie. Voor € 10 doneer je één uitwisbaar schrift inclusief docententraining. Hoeveel Correctbooks halen jullie op?

Zodra de actie van start is, vind je hier de actiepagina.

Hoe lessen leuker worden

In de klas van Juf Elisabeth zie je het effect van onze aanpak. Ze zet haar leerlingen  sinds de Edukans trainingen in groepjes aan het werk, waardoor ze veel meer leren dan voorheen toen ze haar lessen afstak voor in de klas en de leerlingen niet echt betrok bij de lesstof. De kinderen in haar klas gaan bijvoorbeeld nu naar buiten om plantjes te verzamelen. Terug in de klas discussiëren de leerlingen in groepjes over wat ze verzameld hebben. Daarna tekenen ze de planten na in hun Correctbook en schrijven ze de juiste namen erbij. Zo leren Elisabeth’s leerlingen over de natuur en oefenen ze ondertussen hun spelling.

Juf-Elisabeth-Kenia-met-meisje

‘Fouten maken mag’ les

De start van het jaar is een perfect moment om het te hebben over oefenen en fouten maken. Zijn er kinderen met goede voornemens in de klas? Willen ze iets nieuws leren dat ze nog niet kunnen? Hoe vinden ze het als dat niet gelijk lukt? Edukans ontwikkelde een speciale les rondom de theorie van de Growth Mindset om op een luchtige manier het onderwerp ‘fouten maken’ in de klas te bespreken. Ga jij met je klas in gesprek over fouten maken én komt jouw school in actie? Laat je gegevens achter in het formulier en ontvang direct na de kerstvakantie de les in je inbox.
Kenia-contentreis-2021-Correctbooks-fouten-maken-mag-Edukans

Social

Partners & keurmerken

  • CBF
  • ANBI
  • Nationale Postcode Loterij