kosten DARE2GO

DARE2GO: verantwoord vrijwilligerswerk

Omdat Edukans op maat werkt, verandert het aantal projecten dat beschikbaar is. Het aantal plaatsen is afhankelijk van de vragen, opdracht of behoeften die onze projectpartners hebben. Edukans werkt niet met vaste pakketten en draaiboeken, maar stemt af wat bij jou en de projectpartner past.

Wil je weten welke mogelijkheden we voor jou hebben? Kom dan langs op een informatiebijeenkomst.

Wat verwachten we van je?

Alle projecten vragen om vrijwilligers die met een open en niet-veroordelende houding komen. Het is belangrijk dat je:

  • toegewijd bent aan het project
  • zelf initiatief neemt
  • bereid bent om te leren
  • flexibel omgaat met werkzaamheden

De houding die van je wordt verwacht is eerlijk, positief, nieuwsgierig, respectvol, sociaal, enthousiast, open. De voertaal op de projecten is Engels of Spaans, dus het is belangrijk dat je je in één van die talen kunt redden.

DARE2GO: verantwoord vrijwilligerswerk

Edukans onderschrijft de richtlijnen van het Better Care Network (BCN) ten aanzien van ‘Verantwoord Vrijwilligen’ met het oog op vrijwilligerswerk met kinderen. Ook zijn we aangesloten bij Vereniging Volunteer Correct, de vereniging die het belang van duurzaam en verantwoord vrijwilligerswerk uitdraagt.

Geen vrijwilligerswerk in weeshuizen

Na onderzoek van BCN is gebleken dat het langetermijneffect van verblijf in een weeshuis, en vooral de aanwezigheid van de (steeds wisselende) verzorgers in de vorm van vrijwilligers, negatieve gevolgen heeft voor het welzijn van de kinderen. Opvang van deze kinderen bij familieleden of in een pleeggezin wordt verkozen boven opvang in een weeshuis, dat een laatste redmiddel zou moeten zijn. Hierom zendt Edukans geen vrijwilligers of studenten uit naar weeshuizen.

Minimale verblijfsperiode

Edukans schrijft een minimale periode van 2 maanden voor om bij een project te verblijven. (Better Care Network houdt een minimale termijn van 4 weken aan.) Het is goed om je ervan bewust te zijn dat vrijwilligers niet voor de continuïteit van het project zorgen: als vrijwilliger ben je ‘extra’ op het project aanwezig. Lokale professionals runnen de projecten, waarbij de vrijwilligers van Edukans een positieve bijdrage en ondersteuning bieden. Hierbij matcht Edukans de kwaliteiten van de vrijwilligers (educatief, sportief, muzikaal) met de vraag van de projectpartner.

Specifieke rol en opdracht

De taken die een vrijwilliger hierbij op zich neemt kunnen zijn: bijles geven, sport en spel activiteiten organiseren, meehelpen in het huishouden et cetera. De student/docent houdt zicht bezig met een specifieke opdracht in overleg met de projectpartner. De vrijwilliger neemt daarbij verschillende rollen in ten opzichte van het kind, zoals leraar, broer/zus of vriend. En niet de rol van verzorger/moeder/vader. Edukans vindt het belangrijk dat de vrijwilligers en studenten weten wat hun rol is en daarom wordt aandacht besteed aan dit onderwerp in de voorbereiding.

Ervaringen van oud-vrijwilligers

Wie kan je beter vertellen over de reis dan iemand die al met DARE2GO op reis is geweest? Een oud-vrijwilliger natuurlijk. Daarom brengen we je graag in contact met oud-deelnemers van DARE2GO. Zo kun je al jouw vragen over een bepaald project kwijt.

Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en Code of Conduct

Ga je via Edukans op reis? Dan vraag je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aan en onderteken je een Code of Conduct waarin staat welke houding Edukans van haar vrijwilligers en studenten verwacht. Ook onderteken je een intentieverklaring waarin je gegevens staan (ook voor je thuisblijvers), de gegevens van het project en een aantal algemene afspraken.