Nieuwsoverzicht
We zijn er! – Blog Schoenmaatjes Albanië

We zijn er! – Blog Schoenmaatjes Albanië

We zijn in Albanië! Te gast bij SFI, Swiss foundation for Innovation. Samen met hun medewerkers gaan we schoenendozen aan de Schoenmaatjes uitdelen! We rijden via het kantoor van SFI naar de eerste school. Een kleuterschooltje met 8 heel verlegen kleuters. De klas was klein, de verwarming een straalkacheltje. Alle kinderen hadden hun jas aan. We deelden de dozen uit en toen brak de zon door in de klas. Een paar kinderen hebben zelfs voor ons gezongen. Een prachtig begin van de dag.

Blije gezichten

Naast de kleuterklas was een basisschoolklas met kinderen van 5-9 jaar en een meester. Ook hier weer allemaal blije gezichtjes en een dankbare meester. Hij zei dat hij ons, en daarmee de kinderen van Nederland, wel in alle talen wilde bedanken. Tot zijn spijt sprak hij alleen Albanees. Maar we begrepen hem uitstekend.

Hoogtepunt van het jaar

Via een smalle, hobbelige weg kwamen we uiteindelijk bij een school in de bergen. Een prachtige rit! Hier stonden de leerkrachten al op ons te wachten. Ada van SFI vertelde dat ons bezoek een van de hoogtepunten van het jaar was. Want zo ver de bergen in komt er bijna nooit iemand voor deze school. En nu waren wij er. Opnieuw blije kinderen!

Albanees volkslied

Bij de volgende school waren kinderen aan het sporten. Meisjes en jongens apart. De kinderen waren 4 tot 16 jaar. Grote jongens hielpen met het sjouwen van de dozen en brachten ze in de klassen. Vaak werden we met een enthousiast ‘hallo’ begroet. Een groep zong uit volle borst het volkslied van Albanië voor ons, geweldig! Er zijn daar heel wat dozen uitgedeeld. De meeste kinderen kregen een ‘digitale’ Connected doos en werden op de foto gezet. Een paar uur later kregen de Nederlandse kinderen de foto al via de mail thuisgestuurd. Hoe mooi kan het zijn?

Al met al een TOPdag!

Joke Wit en Judith Verkerk zijn in Albanië om de schoenendozen van Schoenmaatjes uit de delen. Hierboven delen ze hun ervaringen. Kijk voor meer foto’s en filmpjes op deze pagina.