Nieuwsoverzicht
Koud hè! – Blog 2 Schoenmaatjes Albanië

Koud hè! – Blog 2 Schoenmaatjes Albanië

Gisteren was het hoogtepunt van de dag het huisbezoek. Via een smalle hobbelweg kwamen we bij het kleine huis van een grote familie. Opa, oma en 5 kinderen heetten ons welkom. In het huisje met een kleine woonkamer en 2 slaapkamers wonen 6 kinderen en 5 volwassenen.

Verrassing

Alleen opa en oma en de kinderen waren thuis. De kinderen kregen een schoenendoos waar ze heel blij mee waren. En oma werd verrast met een warme poncho. Haar blije en dankbare gezicht sprak boekdelen. Opa was ontroerd door de vrolijke kreten van zijn kleindochters. De oudste pakte een verjaardagsslinger uit haar schoenendoos. Ze straalde en zei: ‘Happy birthday to me.’

Schoenendozen uitdelen in Albanie

De berg op

Vandaag zijn we naar 3 scholen geweest. Met een kleine vrachtauto vol schoenendozen reden we de bergen in, helemaal naar boven. De weg was glad en modderig. Het sneeuwde en het was koud. Onderweg bedachten we dat de schoenendozen toch wel een hele reis hebben gemaakt van een Nederlands kind naar een kind in de bergen van Albanië. Later vertelde een leerkracht dat sommige kinderen die in de bergen wonen elke dag deze weg af moeten leggen. Soms moeten ze wel anderhalf uur lopen voor ze bij school zijn.

Koud Albanië

De kinderen vonden het leuk wanneer we een foto maakten. In de gang stonden 2 meisjes met hun schoenendoos te wachten tot ze naar huis konden. Tot onze verbazing had een van de meisjes een mooie muts met ‘KOUD HÈ!’ er op. En ja, het was heel koud. Weer een dag vol warme indrukken van de kinderen en de scholen in een koud Albanië.

Judith Verkerk en Joke Wit zijn in Albanië om de dozen van actie Schoenmaatjes uit te delen. Hierboven delen ze hun ervaringen.