Nieuwsoverzicht
BLOG: Welkom in mijn hart (Schoenmaatjes Sri Lanka)

BLOG: Welkom in mijn hart (Schoenmaatjes Sri Lanka)

Als we op een school arriveren om schoenendozen van Edukans Schoenmaatjes uit te delen, staat steevast een welkomstcomité van kinderen klaar. Samen met uitdeelteam Sri Lanka zijn Jan Theodoor, Erny, Merel, Kim en ik gekomen om zoveel mogelijk kinderen blij te maken. We krijgen bloemenkransen, boeketten, slingers en grote groene bladeren. Na de welkomsttoespraken en dansjes gaan we aan de slag. Dan begint het uitdelen van de versierde en gevulde schoenendozen gemaakt door kinderen in Nederland.

Schatkisten

Schoenmaatjes schatkisten

De meeste mensen hier in het binnenland van Sri Lanka hebben een laag inkomen. Ze werken op theeplantages en verdienen in dit ontwikkelingsland nog geen euro per dag. Schoolspullen of een cadeautje voor hun kinderen kunnen er meestal niet vanaf. Ineens zijn daar de schoenendozen uit Nederland. Voor de kinderen hier zijn het echte schatkisten. Eindeloos kijken ze wat erin zit, alles wordt opgepakt, geknuffeld, uitgeprobeerd en één voor één getoond aan hun leraar en aan elkaar.

Echt contact

De greeting cards in de schoenendozen worden ook dankbaar ontvangen. Sommige kinderen drukken ze zelfs even tegen hun hart. Het raakt hen dat kinderen in Nederland willen delen en aan hen denken. Dankzij Schoenmaatjes Connnected komen de kinderen in Sri Lanka ook echt even in contact met de kinderen in Nederland. Sadisha, Methwin en al die anderen; ze laten hun verwondering horen, ze bedanken, lachen, zingen, juichen. Ze sluiten ons in hun hart en wij hen.

Schoenmaatjes

Welcome in my heart

In de laatste overvolle klas waar we de eerste week uitdelen, zit rechts in een hoekje een kleine jongen alleen. Hij kijkt wat droevig voor zich uit. Als hij een mooi versierde volle schoenendoos krijgt, klaart zijn gezicht op. Geconcentreerd kijkt hij naar de greeting card. Ik hoor hem zachtjes tegen het kind op de foto zeggen: “Welcome in my heart”. We kijken elkaar aan. Zijn ogen stralen van geluk. “Thank you”, zegt hij. Ik fluister hem toe: “You are also welcome in my heart.”

Johan van der Pols – coördinator Edukans Schoenmaatjes

Schoenmaatjes

Edukans Schoenmaatjes wordt mede mogelijk gemaakt door Heutink/Nienhuis en SAP.