Nieuwsoverzicht
Een Schoenmaatjes verrassing! (blog Sri Lanka)

Een Schoenmaatjes verrassing! (blog Sri Lanka)

Vroeg in de ochtend komen we aan op de Gonadeniya School in Udugama. We gaan hier vandaag opnames maken voor een hele bijzondere Schoenmaatjes film (daarover later meer…). Voor veel kinderen van deze school betekenen de cadeaus heel veel. Hun ouders werken voor een mager loon op de theeplantages en er is thuis weinig geld. Naarmate kinderen ouder worden, moeten ze vaker thuisblijven om te werken en geld te verdienen.

Meisje-Sri-Lanka-Schoenmaatjes

Geen schrift of pen

In grade 1 zitten gemiddeld 41 leerlingen en in grade 11 zitten nog maar 13 leerlingen. Onderwijs in Sri Lanka is gratis, maar ouders moeten wel schoolspullen en een uniform voor hun kinderen kopen. Dit is vaak te duur en dat levert allerlei problemen op. De kinderen hebben bijvoorbeeld geen schrift of pen, waardoor ze niks op kunnen schrijven tijdens de les. De schoolspullen in de schoenendozen brengen daar verandering in! Dankzij Schoenmaatjes kunnen kinderen – soms voor het eerst – actief meedoen in de les.

Warm welkom

Alle kinderen staan ons al op te wachten voor de school en we worden met bloemen en veel enthousiasme verwelkomd. En dat terwijl we nog zo gezegd hadden dat het een gewone schooldag moest zijn… Na het warme welkom worden we meegenomen om de dagopening bij te wonen. Alle kinderen staan in rijen als de vlag wordt gehesen. Daarna loopt iedereen rustig naar de klas. Het uitdelen van de dozen kan beginnen!

Hele speciale schoenendozen

In grade 6 beginnen we met het uitdelen van extra bijzondere schoenendozen. Het blijft nog even een verrassing wat er zo bijzonder is aan deze dozen… Op 5 september maken we dit met Edukans ambassadeurs Nick & Simon bekend! Wordt vervolgd dus…

Glinsterende oogjes

Als we klaar zijn in grade 6 gaan we naar de allerkleinsten van de school. De verlegen kinderen wachten netjes op wat hen te wachten staat. Het is toch wel spannend met al die grote camera’s op je gericht. Maar zodra zij de schoenendozen in handen hebben, zie je steeds meer oogjes glinsteren. Pas als ze weer ‘veilig’ in de klas zijn, willen ze het liefst aan iedereen laten zien wat ze gekregen hebben!

Wat is dat?

Dan zijn de andere klassen aan de beurt. Ook zij stellen zich netjes op in rijen (wat gedragen de kinderen zich hier allemaal keurig zeg!). Nadat zij een schoenendoos hebben gekregen, rennen ze het sportveld op. Vol verwachting bekijken ze wat er in hun schoenendoos zit. Dan horen ze iets zoemen boven hun hoofd. Wat is dat toch? Als ze in de lucht de drone waarmee we filmen zien vliegen, beginnen ze enthousiast te zwaaien en lachen. Wat een feest!

Hello Kitty!

Na het grote uitdeelmoment loop ik een paar klassen binnen om bij de kinderen te kijken. Overal vragen ze of ik de cadeaus die ze hebben gekregen wil zien. Vol trots laat een meisje haar knuffel zien. Ik vertel haar dat het een Hello Kitty knuffeltje is. Ze kijkt me met een ontwapende glimlach aan en fluistert: “Hello, Kitty! Thank you.” Hier word ik blij van!

Op bezoek

Als alle leerlingen een schoenendoos hebben ontvangen, is het tijd om naar huis te gaan. Voor ons is de dag nog niet voorbij. Wij gaan met twee leerlingen uit grade 6 naar huis. Allereerst gaan we met Nilusha mee. Hij laat ons trots zijn eigen kamer zien en de familie verwelkomd ons met citroenlimonade. Daarna gaan we door naar het huis van Wasana, een meisjes zonder benen. Haar vader brengt haar iedere dag op de motor naar school en zorgt dat ze overal bij kan zijn. Onderwijs is voor Wasana ontzettend belangrijk. Ze doet heel goed haar best op school en hoopt zo later een baan te kunnen vinden. Ze vindt het heel leuk dat wij met haar mee naar huis gaan en wil alles laten zien.

Onderwijs

Deze dagen maken voor mij nog meer duidelijk hoe belangrijk onderwijs is. Onderwijs geeft kinderen de kans op een mooie toekomst. En met Schoenmaatjes kunnen we – naast alle andere programma’s van Edukans om onderwijs te verbeteren – hier een klein steentje aan bijdragen. Deze ervaring is onvergetelijk!

Lisa ter Maten
Communicatiemedewerker Edukans